Házikenyér, ahogyan Partiék szokták…
Ha már nekilátunk sütni, akkor ne aprózzuk, legyen elegendő a mennyiség! J A leírtak 4 cipóra (egyenként kb. 1 kilósak) vonatkoznak.
Amit nem akarunk belátható időn belül elfogyasztani, nyugodtan fagyasszuk le! Kiolvasztás után ugyanolyan finom!
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 2,5 kg finomliszt (lehetőség szerint kenyérliszt)
- 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 6 dkg só
- 125 gramm lenmagpehely
- 2 dl natúr joghurt (lehetőség szerint házi készítésű)
- 2 evőkanál vegyes virágméz
- 10 dkg élesztő
- langyos víz
Elkészítés:
A fél kiló burgonyát megfőzzük.
Míg fő, a 2,5 kg kenyérlisztet, ¼ kg rozslisztet, ¼ kg tönkölybúzalisztet a 6 dkg sóval és a lenmagpehellyel összekeverjük. Kis mélyedést készítünk a lisztbe, ebbe öntjük a joghurtot 1.
A megfőtt krumplit meghámozzuk és krumplinyomóval összetörve a liszthez adjuk. Összemorzsoljuk, hogy minden jól elkeveredjen. Közepébe mélyedést készítünk.
Külön felfutattjuk az élesztőt. Ehhez 2 evőkanál vegyes virágmézet 2 feloldunk 2 dl meleg vízben.
Ebbe 10 dkg élesztőt morzsolunk. Hagyjuk felfutni.
Ha felfutott, a lisztes krumplihoz öntjük. Kicsit összekeverjük a liszttel (kovászt készítünk). Így hagyjuk pihenni kb. 15 percig (nem kell letakarni).
Ezután bedagasztjuk a tésztát. (Ügyeljünk arra, hogy jól elkeveredjen a kovász.) A kenyér nehezen dagasztható, ezért dagasztás közben fokozatosan adjunk a tésztához langyos vizet (kb. 3 dl-t).
Tetejét kevés liszttel meghintjük. Konyharuhával letakarjuk az edényt, amiben készítettük és meleg helyen (esetleg takaróba bugyolálva) 4 órán át kelesztjük.
Ha megkelt, 4 felé választjuk a tésztát, jól átgyúrjuk mindegyiket és bucikat formálunk belőlük.
Két gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. Egy tepsire 2 bucit helyezünk átlósan (jobban elfér).
Fél órán át, konyharuhával letakarva hagyjuk őket pihenni. (Közben a villanysütőt bekapcsoljuk, hogy fel tudjon melegedni 200 fokra)
A kenyerek tetejét megvagdossuk (7 vágás –a hét minden napjára egy J), majd vízzel (ecsettel) közvetlenül sütés előtt megkenjük.
200 fokos sütőbe tesszük a tepsiket (villanysütőnél hőlégkeverésen sütjük).
25 percig sütjük, aztán megcseréljük a két tepsit, majd további 25 percig sütjük a kenyereket. (Sütési idő, mindösszesen 50 perc.)
Miután kész, kivesszük a sütőből.
Amint kihűlt, fogyaszthatjuk/fagyaszthatjuk. J
Fogyasszuk egészséggel, szeretetben!
Megjegyzések:
A krumpli kihagyható belőle, ugyanolyan jó lesz a kenyér. Ezesetben nem kell változtatni a lisztek mennyiségén sem.
1 Házi készítésű joghurthoz gombát és elkészítési tanácsot bármikor szívesen ad Partiné Magdi (Telefon: 06 20/471-97-76, Bátaszék, Hunyadi u. 76.)
2 Termelői méz –valamint méhészeti termékek széles skálája- kapható Parti Istvánnál (Telefon: 06 20/562-13-78, Bátaszék, Hunyadi u. 76.)